Xpert Access

150 anys d'Història

 

Estimats, nens, nenes, nois i noies i companys tots:

 

Bon dia

 

Avui estem de Festa gran!, celebrem un  aniversari! Ni més ni menys que cent cinquanta anys d'història de la obra fundacional del Pare Manyanet, que amb una visió de futur plasmada en les seves obres i  pedagogia que ha superat les barreres del temps, va fundar  la institució que ens aixopluga a tots els presents: ”Els fills i filles de la Sagrada Família” per tal d’educar als infants i joves amb els valors cristians.

 

Un segle i mig d'existència ininterrompuda amb vocació de servei i això és i ha de ser motiu de felicitació i orgull per a tots els integrants d'aquesta gran família que formem aquesta comunitat, i sobretot als Padres seguidors d'aquesta iniciativa que començava l'any 1864.

 

La commemoració d'aquest  aniversari és un motiu de joia per a tots nosaltres els de Reus, però també és una bona oportunitat per repassar dins la nostra memòria col·lectiva la història de l'escola per tal d'adonar-nos del tram de la història que s'ha recorregut.

 

La gran petjada del Pare Manyanet comença quan ve a la nostra comarca del Baix Camp i s'instal·la a la vila de Cambrils,on regeix l'escola dedicada a la formació dels nens, ja que les nenes ho feien la ordre de les Carmelites, allí varen estar al llarg de 8 anys. Fins al 1894.

 

Com ja sabeu,la nostra ciutat és un lloc fundacional, o sigui que el Pare Manyanet va venir a fundar a Reus, l'adveniment sintetitzat va ser així:

 

A l'estiu del 1895 decideix venir al centre comarcal de Reus a fundar un col·legi  que posteriorment seria el més important de tota la comarca: el col·legi Sant Pere Apòstol, situat on és ara el carrer ample. Per desgràcia hi va haver una guerra civil l'any 1939 i l'escola va ser cremada i assassinats molts Padres dels quals fa poc dies vàrem celebrar la seva Beatificació.

 

Quan es va acabar la guerra hi va haver una gran tasca de reorganització de l'Ordre Religiosa i es van fer classes en pisos i també en el Seminari de vocacions d'aquí darrera al Nazareno com diem nosaltres (1939-1947) fins que l'any 1971 els Padres agafen la direcció del Col·legi del Roser (darrera del Carrefour) i allí vàrem estar al llarg de 20 anys, (1971-1991) .L'any 1991 estrenàvem aquest magnífic col·legi, que es va batejar “Col·legi Pare Manyanet de Reus.”això passava ara fa 23 anys...com passa el temps oi?

 

Aquest breu cop d'ull al passat, tot recordant aquestes dades ens fan adonar de les enormes transformacions que ha viscut l'escola, i ens ha de servir per intuir com serà el futur si tots seguim trebant plegats i sobretot il·lusionats.

 

Noi.- Aquests anys d’història viva del Col·legi ens fa pensar en tantes vides plenes d’il·lusió que han passat per les aules: Alumnes, professors, religiosos, personal d’administració i serveis, amics i col·laboradors que ben segur han lluitat per aconseguir-ho..

 

Veureu, són tantes i tan variades les persones i institucions que han fet i fan d’aquesta escola una segona llar, un lloc d’encontre, un centre de formació cristiana i d’instrucció... que han constituït, ahir i avui, la gran família d'aquest el col·legi  que també cal recordar i agrair.

 

Noia.- La nostra escola té l’empenta i és un projecte viu, un projecte que per la força dels seus orígens, té energia i il·lusió per continuar treballant, per molts anys més.

 

Noi.- És un model educatiu amb un projecte singular i innovador, de qualitat, que ens ajuda a formar-nos com a futurs ciutadans i ciutadanes del nostre país, com a persones competents en tots els àmbits i compromeses en construir un món millor.

 

Noia.- Estem orgullosos que com a Col·legi ens hem implicat tradicionalment en tots els  esdeveniments  de ciutat i d'institució, això ens fa créixer aencara més amb molta il·lusió i alegria.

 

Noi.- Aquesta història de 150 anys, ens desenvolupa la consciència històrica i la temporalitat, ens permet saber de l’escola  per situar-nos en el present i des del present poder dibuixar horitzons pel futur proper i participar activament i conscientment en la seva materialització.

 


Noia.- Donem gràcies a Déu d'aquests 150 anys, que el Pare Manyanet “apòstol de la família”, va sentir-se cridat per Jesús a dedicar la seva vida i les seves energies com a capellà, a favor de les famílies i de la joventut.

 

Noi.- Reconeixem que per donar continuïtat a la seva obra, va fundar els Fills i les Filles de laSagrada Família.  I que al llarg del temps s'han propagat (escampat)per Barcelona (2),  Madrid,Vilafranca, Blanes, Reus, Begues i Molins de Rei.

 

Noia.-  I que , al llarg del segle XX la vocació missionera forma part de la proposta educativa de la Comunitat, i que ha portat a l'ordre a obrir diferents parròquies i centres arreu del món: EUA, Argentina, Colòmbia, Veneçuela, Brasil i Mèxic

 

Si nosaltres som avui aquí és perquè creiem que aquest aniversari és molt rellevant perquè ho és el seu autor i la professió que exercia.

 

Però el futur està per fer!.  Aquesta finstitució que fa 150 anys que funciona necessita persones per fer-ho realitat! Contribuïm doncs plegats amb el nostre compromís, esforç, i il·lusió i entrega a fer un horitzó millor amb coneixement que  doni felicitat i sentit a la vida.


 

Dia bonic, doncs. Ple d’emoció i de senzillesa i amb una paraula als llavis de tots nosaltres: GRÀCIES!

 

Gràcies per totes les persones que durant aquests 150 anys han fet possible que l’Obra del Pare Manyanet sigui present avui i… en el futur!

 

Ah..  MOLTES FELICITATS!!!

 

.............................................

J M Llop Cabré